Wat is Game verslaving

We horen het steeds vaker, en het is natuurlijk ook niet gek met al deze nieuwe technieken van tegenwoordig. Gameverslaving, een nieuw soort onder de verslavingen, maar moet zeker niet worden onderschat.

 

Xbox, Playstation, Nintendo....

Tegenwoordig is het niet alleen de computer die in de huiskamer, slaapkamer of speelruimte staat, nee….. We hebben tegenwoordig verschillende keuzen uit diverse soorten computers, zoals: Xbox, playstation, Nintentdo etc. Namen zoals Counter Strike, Quake en EverQuest zijn zeer bekend onder vele jongeren (al zullen ze u misschien niet zoveel zeggen), en zijn voor vele van hen ook een obsessie geworden.


Het begint als iets onschuldigs. Computerspelletjes horen er tegenwoordig bij in het leven. De meeste mensen kunnen dan ook zonder dat dit problemen geeft een computerspelletje spelen, maar 20 % van deze mensen raakt wel in de problemen, en kunnen een spelverslaving ontwikkelen.

 

Verwaarlozing

Doordat men verslaafd raakt aan gamen, worden contacten met familie, school en/ of werk verwaarloosd. Ook zien we vaak dat de basisbehoeftes van de mens worden verwaarloosd zoals het eten en de persoonlijke hygiëne. “Het is toch moeilijk te begrijpen dat computeren belangrijker is als hygiëne en voedsel”, maar mensen met een gameverslaving zien dit niet meer in omwille van een video- of computerspel.


Een gameverslaving gaat geregeld gepaard met obsessief/dwangmatig gedrag en het gebruik van drugs. Stel je voor dat je 16 uur achter een stuk een spelletje speelt om alleen te proberen je score te verhogen en te verbeteren…. Om dit vaak vol te houden komen vele van hen ook met drugs in aanraking.

 

Van jong tot oud verslaafd aan gamen

Gameverslaafden zijn er in alle soorten en maten, het Smit & Jones Kliniek in Amsterdam melde zelfs een geval van amper 8 jaar oud. Zij zijn toen ook begonnen met een onderzoek naar het fenomeen van dwangmatig spelen. Men kwam tot de conclusie dat een persoon met een gameverslaving dezelfde karakteristieken vertoond als een gok- en drugsverslaafde.


Het dwangmatige spelgedrag bij gameverslaafden is vaak progressief. Voor veel van de gameverslaafden begon het spelen van een game onschuldig met enkele uren in de week, zonder negatieve gevolgen. Naarmate de weken volgden begon de game de overhand te krijgen en begon het gradueel maar gevaarlijk dwangmatiger te worden.


Gameverslaafden hebben veelal last van

  • Obsessieve gedachten
  • Gezondheidsproblemen
  • Schade op lange termijn aan persoonlijke relaties, opleiding en carrière

Al deze punten zijn net zo erg als een ander soort verslaving. De symptomen van spelverslaving lijken veelal op de gokverslaving. Spelverslaafden denken: “De volgende keer zal ik gaan winnen.” Deze gedachte zorgt er onder andere voor dat men in een dwangmatige cyclus gevangen komt te zitten.


Spelverslaafden gebruiken veelal ook stimulerende middelen zoals: Red Bull, koffie, sigaretten, soft drugs, speed, of uiteindelijk zelfs cocaïne. Hoe dieper men in zijn verslaving zit hoe ernstiger dit gebruik zal worden. Een gameverslaafde is enkel gefocust op zijn spel, zijn medemens ziet hij/ zij niet staan. Waar niet-spelverslaafden van kunnen genieten, zal de spelverslaafde niet eens herkennen.

 

Ontkenning van gameverslaafden

Een gameverslaafden kan om te ontkennen dat hij/ zij verslaafd is aan gamen, gemakkelijk dagen tot weken stoppen met gaming. Dit kan leiden tot een ontkenning van de gameverslaving wat zeer gevaarlijk kan zijn. Het is zeer misleidend dus probeer hier doorheen te kijken!


Bij het ontwennen aan een gameverslaving worden dezelfde symptomen gezien als bij mensen met een chemische afhankelijkheid. Een gameverslaafden heeft hulp nodig die onder andere gegeven kan worden door psychologen, psychiaters en therapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van spelverslaving en doormiddel van groepstherapie.

 

Behandeling gameverslaving

Een overzicht van instellingen en klinieken die spel- computer- en/of gameverslaving behandelen is te vinden onder het hoofdstuk behandeling op gameverslaving.nl